Gözden kaçırmayın
Afyonkarahisar'ın Gizli Hazinesi Gün Yüzüne Çıkıyorİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Aydemir Efelerli, insülin direncinin şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırdığını belirtti. Insülin direncini azaltmak için şekerli ve unlu gıdaların tüketiminden vazgeçilmesini öneren Dr. Efelerli, insülin direnci yüksek olan kişilerin diyabet hastalığına yakalanma riskinin de yüksek olduğunu ifade etti. Insülin direnci kilolu kişilerde daha sık görülmektedir.
Insülin direncinin belirtileri arasında, yemek sonrasında ağırlık ve uyku hali, mide kazınması, hızlı hissedilen yorgunluk, tatlı yeme isteği, göbek ve bel çevresinde genişleme, kilo kontrolünün zor olması, adet düzensizlikleri, ciltte renk değişiklikleri, kan şekeri düşmesi sonucu el titremesi ve terleme gibi durumlar yer almaktadır.
Insülin direnci, şekerli ve unlu gıdaların tüketimi, özellikle makarna, pirinç ve ekmek gibi karbonhidrat açısından zengin besinlerin aşırı tüketimiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum karaciğerde yağ birikimine, kalp ve beyin gibi önemli organlara zarar vererek kalp krizi ve felç gibi hastalıklara neden olabilir. Insülin direnci sürecinde pankreas yorulabilir ve insülin üretiminde azalma görülebilir, bu da kan şekeri düşüklüğü ve sonunda şeker hastalığına yol açabilir.
Insülin direnci, sadece şeker hastalığına yatkınlık yaratmakla kalmaz, aynı zamanda obezite, adet düzensizliği, kısırlık, kilo vermek zorluğu, gut, yüksek tansiyon, fibrokistik meme hastalığı, yumurtalık kisti, kalp krizi, felç, kolesterol, meme kanseri, akciğer kanseri, pankreas kanseri, prostat kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bu durum küçük çocuklarda bile görülebilir.
Dr. Efelerli, insülin direncini azaltmak için düzenli egzersiz yapılmasını, haftada en az 3 gün tempolu yürüyüş yapılmasını, küçük porsiyonlar halinde sık sık beslenilmesini, bol su içilmesini ve sağlıklı bir uyku düzeni takip edilmesini önermektedir.













Yorumlar
Yorum Yap